top of page
jesperkoerstz

#124 Laura Vilsgaard: Mange mødre har brug for et safespace


Laura Viilsgård: Stifter af podcastuniverset "jegermor"

Laura Vilsgaard har stiftet podcastuniverset jegermor, hvor hun hjælper mødre til at finde ro, selvkærlighed og overskud. Hun har sagt ja til at holde oplæg på børneopdragelsesdagen i Roskilde d. 2. oktober, og jeg glæder mig især til at høre hendes tanker om, hvorfor der overhovedet er behov for et univers som hendes. Er det, fordi der så store forventninger til mødre i dag? Er det fordi det er svært at være fuldtidsmedarbejder og fuldtidsmor på samme tid? Eller oplever vi en generation af mødre, som er særligt sårbare eller usikre?



Jeg har lokket hende til at svare på ti hurtige spørgsmål, som en lille opvarmning til hendes oplæg.



Hvorfor er der egentlig behov for et univers som dit?


Der er i dag et stort behov for fællesskaber og især et behov for steder man kan gå hen med sin usikkerhed. Et safespace, hvor man godt må føle tingene voldsomt, og man godt må være usikker. Et frirum, hvor man bakkes op og får støtte. Det er det, jeg har forsøgt at skabe til mødre, som i dag presses meget af idealer om skønhed, lykke, blidhed, girafsprog og nyt smukt babyudstyr. Det er de færreste, der kan ånde i alle de forventninger.


Hvad stresser mødrene allermest i dag?


Jeg ser flere ting, der stresser mødre i dag. En ting er idealet om at en god mor er en glad mor. Men ingen mennesker er glade hele tiden, så det er en løgn. En anden ting, der stresser mødre i dag er mental load. Det at stå for en masse usynlige opgaver i hjemmet. I gennemsnit bruger kvinder en time mere om dagen på husligt arbejde end mænd i DK. Det i sig selv er ikke et problem – man må fordele hjemmets opgaver, som man vil. Problemet er at man ikke får talt om det. Det bliver en ubevidst rollefordeling og ikke et bevidst valg. Og det stresser mange kvinder, fordi de også drømmer om andre ting end at passe børn, men det er svært at vikle sig ud af hjemmets opgaver – og det er svært for mange at bevare respekten for sin partner, hvis hjemmets opgaver hviler på den ene primært.


Hvis du var statsminister og havde 90 mandater i ryggen, hvad ville du så først lave om, som ville komme mødrene til gode?


Jeg ville give de 3 mdrs øremærket barsel til mænd, men holde fast i at de stadig har et år, som kvinden kan tage. Hvorfor har vi ikke råd til at give mennesker 15 mdrs barsel?


Så ville jeg ændre normeringerne i daginstitutionerne, efteruddanne sagsbehandlere inden for specialområdet og jeg ville fjerne de latterlige læringsmål som institutionerne kører med fra børnehavealderen. – Uh, det er en sjov leg. Jeg vidste slet ikke, at jeg havde så mange konkrete ideer. Jeg kunne faktisk blive ved her..


Hvilken fagbog vil du anbefale alle mødre at læse?


Burnout af Emilia og Emily Nagoski – Genial bog om hvorfor så mange kvinder brænder ud i 2021.


Hvad er dit bedste råd til mødre, der synes, at de har for travlt med at smøre madpakker, vaske tøj og børste tænder i en uendelighed?


Kom på Mentorforløb hos mig og få nogle værktøjer til at ændre spillereglerne derhjemme 😉



Og så de lette:


Hvad hedder din yndlingsroman?


Den hedder Kirke af Madeline Miller


Hvem holder du med i fodbold?


Danmark. Jeg ved ikke så meget om fodbold, men var engang til julefrokost med Manchester United. Det var meget sjovt.


Hvem er din yndlingsmusiker?

Jeg går rundt og er lidt halvforelsket i Tobias Rahim for tiden. Jeg elsker hans humor og musik. Hvis jeg var en mand ville jeg have et skæg og flotte muskler ligesom ham.


Hvem er dit forbillede?

Min mor og Ditte Giese er de to jeg umiddelbart kommer til at tænke på.


Hvorfor vil du gerne deltage i børneopdragelsesdagen i Roskilde d. 2 oktober?


Det er spændende, at du laver en hel messe om opdragelse. ”Drop opdragelsen” og ”Det nye børnesyn” er meget oppe i tiden – selvom Jesper Juul jo egentligt skrev om det allerede i 80’erne, da jeg var barn. Det var sådan noget mine forældre læste.


Det er spændende at tale om hvor de idealer, som den højere middelklasse opdrager efter, efterlader forældrene. Det, der er under størst opbrud i vores tid, er familie-strukturer og samtidig hænger vi fast i mange gamle ting. Jeg er optaget af at passe på forældrene – fordi jeg dybt i min kerne tror på, at ubetinget selvopofrelse ikke er godt for nogen. Men hvordan finder man så balancen mellem egne drømme og længsler og det at forpligte sig overfor familiefællesskabet og børnene? Der er ikke en simpel opskrift, men der er mange – og de er spændende at udforske sammen.


Tak fordi du læste med





Hvis du vil høre Laura Viilsgaard, Svend Brinkmann, Katinka og en masse andre spændende opdragelsesmennesker lørdag d. 2. oktober, kan du købe din billet her. Du kan læse mere om dagen her.


Ellers skal du huske at der her på siden udkommer et indlæg om børneopdragelse hver fredag de næste 14 år, som du kan læse mere om her

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Commentaires


bottom of page