top of page

#200 Lad os arbejde om søndagen

Opdateret: 12. feb. 2023


Foto: Unsplash.com

Denne tekst har også været udgivet i POV d. 27/01 -2023


Det var faktisk helt nyt for mig. Det med at man kan veksle en helligdag til sikkerhed. Som jeg forstår det på dansk politiks svar på Olsenbanden, Mette, Jakob og Lars, kan man fjerne store bededag og bruge alt overskuddet (ja, jeg vidste ikke en gang, at dagen gav overskud) på forsvaret og på den måde styrke Danmarks sikkerhed. Og så må store bededag da siges at være et ganske lille offer. Vi tog den jo alligevel ikke alvorligt. Jeg bad for eksempel aldrig, ligesom jeg altid glemte at spise de der underlige varme hveder, selvom jeg ovenikøbet har et svagt punkt for lyst brød. Måske har vi i virkeligheden fortjent, at den bliver fjernet - også når den er så vigtig for landets sikkerhed.


Men hvad kan man så egentlig få, hvis man indløser nogle af de andre ferier og højtider? Kan man for eksempel fjerne ældrebyrden, hvis man afskaffer pinsen? Eller klimakrisen, hvis man fjerner en ordentlig basse som julen? Eller hvad med den dumme udgift, der hedder påske, der bare ligger og flyder på tilfældige datoer hvert eneste forår? Jeg synes, det er spændende, at vi har fået en regering, der tænker ud af boksen og ikke hænger sig i småting som traditioner, historien, følelser og folks arbejdstid. Ja, og jeg tror faktisk, jeg er ved at blive ligesom dem, for nu slog det mig lige, at man kan fjerne søndagen, som måske er den allerværste. Den kommer igen uge efter uge, og alle de unge ligger bare og har tømmermænd, og butikkerne har lukket, og jeg kan mærke på mig selv, at jeg tit går rundt og bliver frygtelig doven. Nogle gange skal jeg lige til at gøre noget fornuftigt om søndagen - og så gør jeg det ikke alligevel.


Det er virkelig dumt med sådan en dovenskabsdag, når vi nu har mulighed for at indløse den. Tænk hvis vi turde fjerne søndagen, bare i en periode, og så få gjort op med alle problemerne på en gang. Det ville også være lige i Mette Frederiksens ånd at være så konsekvent. Og sikkert også godt for Løkkes fadølsforbrug og Ellemans livsfilosofi om, at det vigtigste i livet er at få råd til en god bolig. Jeg kan umiddelbart kun se positive afledte effekter: Folk vil få noget at rive i, kedsomheden vil forsvinde, ingen vil have tid til at smide to-go-kaffekopper i naturen eller gå i stå og stille sig selv banale og ligegyldige spørgsmål som ”hvad er egentlig meningen med det hele?” Alle vil mærke, at menneskelivet handler om at arbejde, og vi vil med et snuptag få vekslet tonsvis af slendrian og dovenskab til produktion, effektivitet og verdenshistoriens måske allerstørste samfundskage.


Vi skal bare huske ikke at lytte for meget til de unge mennesker, der sikkert kommer til at pibe over, at de har for travlt, og at der er for meget fokus på arbejde og præstation. Og vi skal sørge for at ignorere de børnefamilier, der insisterer på at have fritid sammen med deres unger. Det er sådan nogle pladderhumanistiske vrangforestillinger, der opstår, når man giver indtryk af, at vi som samfund har råd til både minimumsnormeringer, 6-års uddannelse og en dag, hvor vi kun skal bede og spise lyst brød. Vi må tålmodigt vise kritikerne vores regneark og stille og roligt forklare, at det koster at løse samfundskriser, men at der skam også er noget at hente, hvis man lærer at give sig hen til arbejdets lyksaligheder. Man kan for eksempel blive forfremmet og få en fin titel, måske få råd til en større bil eller en fladskærm mere og måske endda en Arne+, hvis man skulle gå hen og blive nedslidt.


Så lad os nu bare rive det dumme plaster af og arbejde om søndagen, så vi kan få løst problemerne en gang for alle.


Tak fordi du læste med og rigtig god arbejdslyst


Husk at der her på siden udkommer et indlæg om børneopdragelse hver fredag de næste 13 år. Det kan du læse mere om her. Husk også at du har mulighed for at købe min debatbog om børneopdragelse, som du finder her
0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page