top of page

#201 Derfor er der skærme i skolen


Foto: Unsplash.com

Der er en del, der undrer sig over, hvorfor der er så mange computere, iPads og telefoner i folkeskolen, når al forskning og sund fornuft siger, at børn ikke har godt af at sidde i timevis med hovedet nede i en skærm. Jeg er sikker på, at det startede med en samtale i et IT-hus et sted i København for cirka 20 år siden:


-Hey konsulentvenner, er I klar til at braine?


-Ja, for pokker. Op til hæve-sænkebordet.


-Jeg har taget en gigabunke post-its med, så vi kan komme i flow.


-Fedt, jeg tænker klart bedst med post-its.


-Jeg sætter lige den bærbare til. Hold op det er smart, at man kan få powerpointet direkte op på lærredet. Vi skal have mange flere computere ud i verden. Alting bliver hurtigere. Og nemmere. Tænk hvis alle skrev mails til hinanden i stedet for at ringe. Man ville kunne klare kommunikationen på den halve tid.


-Hey, jeg fik lige en ide. Hvad med at få en masse computere ud på skolerne? Tænk hvis alle elever fik en bærbar stukket i hånden, ligeså snart de startede? Her er din nye bedste ven. Din billet til fremtiden. Så ville det pludselig blive sjovt at gå i skole, og eleverne ville lære at arbejde ekstremt hurtigt.


-Og vi ville kunne tjene kassen i IT-branchen.


-Ha ha ja, men det er urealistisk.


-Urealistisk? Nu skal du se, hvad jeg skriver på den her lille gule post-it. Carpe Diem. Vi skal gribe ud efter den her ide. Der var heller ingen, der troede, at mennesket ville udvikle flyveren eller lande på månen. Hvis vi går til de rigtige politikere og fortæller dem, at det er sådan her de gør i USA, og at IT kan gøre os ligeså dygtige som kineserne - så lover jeg dig, at alle vil glemme alt om lærernes ønsker og børnenes behov og sådan noget gammeldags pladder. Vi kan skabe en fremtidig hær af konsulenter, IT-folk, funktionærer, projektledere og papirnussere. Danmark kan blive et foregangsland og Søborg det nye Silicon Valley.


-Hvor er det smukt. Vi kan skabe evigt arbejde til os selv. Tror du virkelig, det kan blive sådan?


-Ja, jeg tror, det kan ende med, at kommunerne kæmper om at få det lækreste udstyr, og at al undervisning kommer til at centrere sig om skærmene. Måske kan man endda lave undervisning helt uden, at eleverne behøver at møde ind på skolen. Så kan de bare sidde derhjemme med hver deres skærm.


-Ej, den er sgu alligevel for langt ude.


-Ja, okay. Men vi kan helt sikkert skabe en IT-revolution i folkeskolen, så de stakkels elever slipper for at sidde og glo i dødssyge bøger og kopiark.

-Hold kæft en brainer den her. Jeg tror sgu, vi har knækket koden for, hvordan vi trækker skolen ind i det 21. århundrede. Nu skal vi bare have overbevist politikerne om, at skærme er vigtigere end pædagogisk forskning, men de plejer at være til at tale med, så længe man bare nævner erhvervslivet og noget med at stå stærkere i den internationale konkurrence.


-Hvor er det bare fedt at være IT-konsulent. Stik mig lige Anders Foghs telefonnummer.


--Nu skal vi fandeme ud og gøre en forskel for IT-branchen.


Tak fordi du læste med.


Hvis du gerne vil høre mig tale mere om skærme i folkeskolen, kan du lytte med i radioprogrammet Hjælp-jeg er forælder på Radio4 på søndag kl. 9:05. Her diskuterer jeg emnet med Læge Imran Rashid og børnepsykolog Marie Tolstrup. Ellers skal du huske, at der her på siden udkommer et indlæg om børneopdragelse hver fredag de næste 13 år. Det kan du læse mere om her. Husk også at du har mulighed for at købe min debatbog om børneopdragelse, som du finder her


0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


bottom of page