top of page

#245 Sådan overlever du legegruppen

jesperkoerstz


Foto: Unsplash.com

Fire fremmede børn tonser rundt i dit hjem og udforsker alle rum, skuffer og skabe, mens du bliver mere og mere desorienteret: ”Er børn i dag virkelig sådan? Gælder det også mine egne unger, når de er ude? Hvor meget kan man egentlig tillade sig at irettesætte andre menneskers børn? Og kan det virkelig passe, at legegruppen kun har været her i syv minutter, når det føles som en time?”


Omfanget af legegrupper, altså konceptet hvor fire eller fem elever efter tur tager hjem til hinanden og leger, er eksploderet de senere år som en konsekvens af et stærkere skole-hjem-samarbejde, hvor lærerne ser forældrene som en ressource til understøttelse af klassens trivsel. Og legegruppekonceptet har da også åbenlyse fordele: Ungerne besøger hinanden på kryds og tværs, forældrene får talt sammen, dem der aldrig bliver inviteret til legeaftaler, får pludselig en masse invitationer, og man styrker generelt sammenhængskraften på tværs af sociale skel og socioøkonomiske barrierer.


Ulempen ved legegrupper er så måske, at de lægger pres på forældrene. Endnu en ting at tage sig af, endnu en organisatorisk opgave og endnu en risiko for latent dårlig samvittighed, når man ikke lige får fundet den helt rigtige dato.   


Men lærerne, pædagogerne og mange er ungerne er vilde med dem, så derfor er de nok kommet for at blive. Så hvordan gør man det til en god oplevelse, når man skal lukke en flok "fremmede" unger ind i sit hjem?


Her er fem gode råd baseret mange års eksperimenter, fejlskud, tilpasninger og justeringer:


  1. Brug ufattelig lang tid på transporten. Af uransagelige årsager er det hyggeligt at bevæge sig igennem byen eller landskabet med børn. Så lad bilen blive hjemme, hvis det på nogen måde er muligt. Gå eller tag offentlig transport og lad det bare tage den tid, det tager. Tænk på det som en del af eftermiddagsprogrammet og nyd de små snakke, observationer og andet, som opstår helt af sig selv, når man bevæger sig i sneglefart. Transport med børn er undervurderet og kan sagtens fyldes med kvalitet.

  2. Sørg for en god bemanding. Det er ikke nok med en enkelt voksen til at gennemføre legegruppe. I hvert fald ikke, hvis det skal være hyggeligt. Og hvis du nu sidder og tænker, at det kan du sagtens klare selv, skyldes det formentlig, at du aldrig har prøvet det. Så engager din ægtefælle, søster, veninde eller barnepige, så I hele tiden er to til at lave praktiske ting og aktiviteter. Selvom det kun er 5 unger, går der overraskende lang tid med at organisere flyverdragter, vaske hænder og smøre boller med syltetøj, hvis man står med det hele selv.

  3. Lav en quiz under spisning. Alle legegrupper skal have forplejning. Det er en del af gamet. Ligeså snart man er kommet ind ad døren, begynder ungerne at pippe: ”Skal vi snart have noget at spise? Jeg er sulten. Er der kage?” Vi har gode erfaringer med at samle ungerne ved bordet og lave quiz med dem, hvor rigtige svar frigiver lækkerier. Alle børn elsker quiz’er og selv med en hel simpel quiz, går der lynhurtigt en halv time (ud af de maks tre timer en legegruppe bør vare!!). Man kan for eksempel bede ungerne om at nævne tyve bogstaver, og så skal de skiftes til at sige ét, og når de når i mål, er der gevinst. Og det kan i princippet være alle emner: Dyr, byer, lande, pålæg, fodboldklubber mm. Det vigtigste er, at børnene kan relatere til det og at alle er på samme hold, så de ikke bliver uvenner.

  4. Gem en trumf. Hav en samlende kan-ikke-gå-galt-aktivitet i baghånden, som du kan sætte i gang, hvis det bliver nødvendigt. En af de helt store chancer ved legegrupper er ”fri leg uden voksenstyring”. Selvfølgelig superfedt, hvis det kan lade sig gøre, for så kan det ende med en historisk eftermiddag i komplet harmoni. Men typisk vil det ikke være en mulighed sidst på eftermiddagen. Typisk vil en eller flere begynde at kede sig, og det jo ikke superfedt, hvis en femtedel af gæsterne hellere vil hjem eller være på skærm. Og så må du aktivere trumfen. Gerne udendørs, hvis vejret tillader det, for sceneskift er som bekendt gavnlige til at ændre stemninger. Klassiske trumfer kan være stikbold, fodbold eller gemmeleg, hvor de voksne også er med. Godt med bevægelse og røde kinder, og så bliver forældrene også så glade, når de kommer og henter og siger sætninger som. ”Sikke det ser ud til, at I hygger jer” og ”skønt at I får brugt noget energi.”

  5. Tag en afslapningsaften bagefter. Legegrupper er ikke for børn (som man siger), så når I har overstået det, så giv hinanden nogle solide klap på skulderen og send ekstra omsorg til jeres eget barn, som netop har gennemført den supersvære opgave det er at være vært for en hel flok unger, som ikke er ens normale legekammerater. Det er ingen tvivl om, at barnet har været på overarbejde, ligesom I selv har, så det er en god ide, at der ikke skal ske andet den aften. Se eventuelt en film sammen hele familien eller noget andet hyggeligt, som ikke kræver alt for mange ressourcer.


Tak fordi du læste med og held og lykke med legegruppen




 
 

Comments


bottom of page