top of page

#40 Nytårstalen

Opdateret: 6. jan. 2020


Kære læser

Jeg er simpelthen så glad for, at du er her. Det er et mirakel. I årevis har jeg skrevet til mig selv og skrivebordsskuffen, men pludselig har jeg fået dig, og det vil jeg bare sige tusind tak for.


Nu kender jeg dig jo ikke personligt, men jeg har alligevel en ide om, hvem du er. Jeg tror, du er over 30 år og har børn. Og jeg tror, at dine børn betyder meget for dig, men jeg tror også, du er opmærksom på ikke at kede andre mennesker med anekdoter og opremsninger af dine børns meritter. Du ved nemlig godt, at dine børn kun er unikke for dig, og da du er en person der går meget op i, hvordan andre mennesker har det, har du en tendens til at holde dig lidt i baggrunden, når man eksempelvis ved frokosten på dit arbejde sidder og taler om, hvor fantastisk det er, at lille Holger har lært at sige ”bedstemor” næsten helt uden at læspe.


Du synes i det hele taget, at mange er for påtagede i deres forældreskab i disse år. For demonstrative. Du synes, det er selviscenesættende, når en mor fra Vesterbro har fundet en pædagogisk vidunderkur, som får hende til at sige til sit barn: ”Jeg ser, at du sidder og tegner”, mens hun diskret kigger ud af øjenkrogen for at sikre sig, at man har bemærket hendes nærvær. Du kan personligt bedre lide, når folk er selvironiske og kommer med skæve eller humoristiske historier, hvor de viser deres menneskelighed.


Og så tror jeg, du holder igen med sociale medier og synes, det er underligt, når folk lægger et hav billeder på Facebook eller Instagram, hvor de viser deres egne (og andres) børn i alle mulige forskellige situationer. Du anser nemlig børn som små væsner med rettigheder, som det er de voksnes opgave at værne om, indtil de kan gøre det selv. Børnene har ikke selv bedt om at blive fremvist på sociale medier, og derfor har de ret til at være fri. Du er i det hele taget et holdningsmenneske og selvom du ikke altid skilter med det, er folk ikke i tvivl om, at du mener noget.


Derfor kan du også godt lide at diskutere, når du altså føler dig tryg, og i disse år diskuterer du i særlig grad køn, klima og opdragelsesrelaterede emner. Du synes, det er spændende at forholde dig til, hvor meget man kan ændre adfærd, og selvom du godt ved, at dine egne adfærdsændringer kun er en dråbe i havet, er det bestemt en dråbe, der er værd at tage med. Du vil gerne gå forrest på en række områder, men du vil gøre det uden at være ekstrem. Du tillægger individets handlinger betydning, og det er vigtigt for dig at vise dine børn, at der er sammenhæng mellem ord og handling.


Og det er fordi, at jeg tror, du er sådan, at jeg har lyst at gå på jagt efter den gode opdragelse sammen med dig.


Og det er fordi, jeg tror, du er sådan, at jeg hele tiden prøver at arbejde med balancerne mellem det nære vs. samfundsorienterede og det humoristiske vs. seriøse. Jeg tror nemlig, du er en kræsen læser, der både vil oplyses og underholdes.


Jeg vil gerne love dig tre ting:

1 Jeg vil love, at jeg bliver ved med at gøre mig umage og udgive et indlæg hver fredag.


2 Jeg vil love, at jeg bliver ved med at være ikke-kommerciel, så Jagten på den gode opdragelse forbliver en legeplads, hvor jeg aldrig skal fundere over, at ”det da sørme var nogen dejligt elastiske bleer, jeg købte nede i Irma forleden.”


3 Jeg vil love, at siden også i 2020 vil være usynlig på de sociale medier. Jagten på den gode opdragelse skal fortsat være en side, der vokser nedefra, og som man kun finder, hvis man får den anbefalet af dig, falder over et indlæg ved et tilfælde eller bliver kontaktet af mig, fordi jeg tror, man vil kunne lide indholdet.


Særlig tak

En særlig tak skal lyde til tre bloggere, der har lært mig en lille smule om basal navigation i blogverdenen. Tak til Jernmor, fordi du lod mig lave et gæsteindlæg på din blog, da jeg var en purung nystartet blog-baby for efterhånden mange måneder siden. Tak til Blogsbjerg, fordi du lavede en formidabel reklame for mig og sendte en tsunami af blog-interesserede mennesker i min retning. Og tak til Sofie Ude for sparring og for, at jeg fik lov til at interviewe dig. Jeg sætter stor pris på jeres venlighed, gode råde og positive vibrationer.


Så vil jeg gerne sige tak til alle jer, der har sendt mails til mig med ris og ros og konstruktive kommentarer. Jeg har endnu ikke forstået, hvordan man får et kommentarfelt til at gløde og hundredvis af læsere til at engagere sig i Jagtstuen, men jeg har modtaget en del mails fra læsere, der enten ville sige tak til mig, fordi de var blevet berørt af en tekst eller er kommet med forslag til emner, jeg kunne skrive om. Begge dele sætter jeg kæmpestor pris på, og det giver mig følelsen af, at bloggen, og mine tekster, betyder noget.


Også mange tak til jer, der har delt mine tekster på sociale medier. Jeg har selv truffet et valg om ikke at være på dem, men jeg bliver alligevel stolt, når jeg kan se, at en af mine tekster spreder sig ude i cyperspace. Så bliv endelig ved med det.

En særlig tak skal lyde til mine børn for at være evigt tilstedeværende små mennesker og give mig rigeligt at skrive om. Og til min kæreste for at holde mig ud, når jeg gang på gang siger, ”at jeg godt lige vil skrive lidt, hvis det er okay”.


Jeg vil også gerne sige tak til borgerne i Nysted for at kickstarte bloggen med jeres store interesse for min anmeldelse af byen. Det var en fed oplevelse, og jeg ved fra de mange mails og kommentarer, at jeg har været med til at starte en debat i byen om at lave nogle forbedringer til børnefamilieturister i de kommende år, og det gør mig stolt at tænke på. I samme åndedrag vil jeg gerne sige tak til jer, der har deltaget i mine debataftner. Jeg håber, I synes, det var godt, og at I har lyst til at se mig igen en anden gang.


En særlig tak skal der lyde til ”tante” Sofie, fordi du lod mig skrive din spændende historie om, hvordan det er være to mødre til at opdrage et barn i et andet land. Og til Martin Enselman, fordi du inviterede til klimadebat i Jagtstuen. Det er præcis sådan noget, som jeg håber, at der kommer meget mere af i fremtiden.


Endelig skal der være en særlig tak til Morten fra Mørk, fordi du altid har kaffe på kanden og orker at høre om mine tekster og påfund om børneopdragelse.


I 2020 drømmer jeg om, at hjemmesiden skal blive større, stærkere, frækkere, mere selvstændig, sjovere, mere udviklet og mere moden. Ja, man kan vel sige, at jeg har nogenlunde samme ambitioner for hjemmesiden, som jeg har for mine børn- bare på en lidt anden måde.


Tusind tak fordi du hænger på.


Godt nytår!

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Yorumlar


bottom of page