Jagtstuen - debatforum

- Her kan du selv skrive et indlæg.

- Her kan du læse anmeldelser, portrætter af spændende mennesker og alt  muligt andet

jun 22

Børnebørn er livets dessert.

0 kommentarer

Det bedste samvær jeg har med mine børnebørn er, når vi foretager os noget sammen.

Når vi laver mad, arbejder i urtehaven med at så og høste. Børnene elsker det, og det giver dem en forståelse af, hvor maden kommer fra.

At smører en madpakke og vandre lange ture i et langsomt tempo, hvor vi har masser af tid til at studere en regnorm, undersøge planter, snakke med en kat mm. Og vejret har ingen betydning, vi tager bare tøj på efter forholdende. Mit ældste barnebarn er vild med regnvejr. Det er skønt at sidde under en paraply og spise madpakke.

Lykken er også at finde en legeplads, hvor ungerne kan give den fuld gas, mens farmor slapper af.

Den ro og nærvær som jeg ikke havde, da mine egne børn var små, fordi jeg havde travlt med at lave karriere, den har jeg nu, og det er en stor nydelse for mig, og jeg tror også mine børnebørn nyder det. De har ihvertfald en god appetit, og falder hurtigt i søvn efter sådan en oplevelsesrig dag i naturen.

 

 

 

 

 

Newest Posts
  • Når vores børn og unge sidder på skolebænken og lærer om klimaforandringerne, og den udvikling den i tiden tager, kan det føre til frygt for fremtiden, frustration og håbløshed. Hvilken fremtid er det dog de tidligere generationer har udkastet os i? En reaktion hos børn og unge, som kalder på omsorg for forældrene. Problematikken er nu, at vi ikke kan forklare dem at “det nok skal gå” med ro i sindet. Vi ved at det går den gale vej og hvordan foretager man så den gode klima- og bæredygtighedsopdragelse? Problemet er at vi ikke kan lære vores børn om “det gode liv” som vi selv har kendt det; det er for de fleste af os en ganske ubæredygtig livsstil. Vi står i det problem, at vi som samfund, og som forældre, ikke kan reproducere flere af de værdier og idealer vi har – da de er ganske ubrugelige i klimakrisen og absurde for de unge at overtage. Hvis vi lod vores børn og unge overtage vores sædvane, ville vi blot lære dem hvordan de gravede sig længere ned i hullet og ikke hvordan de kom op. Vi må først selv lære de nye værdier, idealer og måder at leve på, som vores børn rent faktisk kan gøre brug af, og se sig selv i, når fremtiden kommer. Problemet er måske endnu: hvordan opdrager man nogen når man ikke selv ved hvordan man bør leve? Vi er jo selv en del af et ganske ubæredygtigt samfund, som stadigt køber aflad i kraft af grønne afgifter, Co2-kvoter og produkter af 30 % bambus. Paradokset man kan stå i er, at man skal opdrage sine børn til hvorledes man bør færdes i verden og have sunde værdier, når de i samfundet stadigt er underudviklede og vi måske stadig har at opfinde nye pejlemærker for eksistensen. Løsningen starter ikke med “dig selv” – som er så populært i tidsånden at sige – men rettere med os . Det samfund vi skaber. Det gode bæredygtige samfund er ikke noget den enkelte forbruger sig til eller skal kunne “vælge”. Det er noget vi skaber. Løsningen starter med et “vi” – en forening om et mål. En fælles konstruktion af den bæredygtige verden, vi skaber som land, arbejdsplads, familie. Målet for den gode opdragelse i en klimaoptik, må indebære at forældrene er med til at skabe et bæredygtigt samfund for de fremtidige generationer, og samtidigt i denne akt, vise vejen frem for de yngre generationer. Målet må være selv at være med til at sætte nye værdier, og gøre en bæredygtig livsstil til en selvfølge, før at vi kan opdrage vores børn til at gøre det samme. Af: Martin Enselmann (cand.psych.)
  • Jeg har sådan en ide om, at Jagtstuen en dag bliver et forum, hvor læsere som dig får lyst til at skrive og engagere sig. Hvor læserne udgiver markante, anderledes, humoristiske, eftertænksomme og skæve tekster og tegninger om børneopdragelse. Men indtil videre er det bare en drøm. Min ven, som er kommunikationsmedarbejder siger, at det er komplet umuligt at få sådan et forum til at leve, og da især når man ikke arbejder med sociale medier, som jeg har valgt ikke at gøre. Men jeg er da ligeglad med, hvad en eller anden kommunikationsmedarbejder synes. Jeg ved da heldigvis, at tiderne skifter, og at der kommer en dag, hvor det bliver cool at være et sted uden Instagram og Twitter, og jeg satser på, at det her bliver et af de allermest cool steder (siger man overhovedet cool mere?) Hvis du er sådan en, der kan skrive eller tegne eller tage billeder eller male eller noget andet sejt, er du mere end velkommen om bord. Bare du bare mener noget om børneopdragelse. Og Jagtstuen er åben for alle: Bedsteforældre, forældre, børn, børnebørn, oldebørn, barnløse, unge eller tykke, tynde, og dem midtimellem. Så længe I bare mener noget om børneopdragelse og ikke har skjulte kommercielle hensigter. Kom da indenfor i stuen. Det kunne være så hyggeligt. PS. Hvis du har nogen ideer til, hvordan man udvikler et læserdrevet forum uden brug af sociale medier, hører jeg også meget gerne fra dig.
  • Det er godt at have dig her! Du kan dele alt det, du har lyst til - historier, idéer, billeder eller det, du har i tankerne. Her kan du starte diskussioner, forbinde med medlemmer, svare på kommentarer og meget andet. Har du noget at sige? Efterlad en kommentar eller del et indlæg!