top of page

#165 Fri os fra det ufleksible


Foto: Unsplash.com


Kære Gud

Det duer bare ikke med konfirmationer om søndagen, og det ved du også godt. Alle kommer og er sådan lad-os-nu-få-det-overstået-agtige, og så sidder den stakkels konfirmand og har glædet sig i månedsvis, mens gæsterne er slatne – enten med tømmermænd eller fordi de begynder at indstille sig på endnu en uge med arbejde og forpligtelser. Det ville være meget smartere at lægge dem om lørdagen, hvor alt er mere friskt og lækkert. Ligesom du gør med bryllupper, som jo fungerer supergodt.


Og når du alligevel rører i gryden, så prøv også at kigge på helligdagene, som alle sammen ligger om foråret. Det giver jo slet ingen mening. Her har alle det i forvejen godt og ser lyst på tilværelsen og kigger frem mod sommerferien. Plus at vi har grundlovsdag og 1. maj, som godt nok ikke er dit værk, men som alligevel giver lidt de samme muligheder for at tage i Ikea eller kolonihaven. Så du bør måske overveje at flytte en del af dem til efteråret, hvor fridagene bestemt ikke hænger på træerne. Hvad med for eksempel at lægge påsken i oktober? Eller måske en pinse i november, så man lige får en vinter-midtvejsbelønning og bliver motiveret til at smøre endnu flere madpakker i regnvejr.


Du bør nok i det hele taget tænke på, at vi er moderne fleksible mennesker, der er vant til at finde balancer og blive taget alvorligt. Vi justerer kalendere, finder kompromisser og mødetidspunkter over googledocs og sørger for, at flest mulige behov bliver tilgodeset. Og det virker du ærlig talt ikke til at have blik for. Du er mere sådan: ”Det skal være på min måde, sådan har vi altid gjort og dermed basta.” Tag nu bare din yndlingsdag søndag. Den skal altid ligge der lige efter lørdag og fuldstændig lukke det hele. Og det er jo ellers her, vi har tid til at gå ud og købe ting og sager og gå rundt nede i bymidterne (hvor kirkerne jo i øvrigt også ligger). Men så lukker du alting, og så bliver folk jo bare derhjemme og ser fjernsyn og går i haven og kører på genbrugsstationen og bestiller sko og tøj på nettet. Og det er jo heller ikke i din interesse, vel?


Nej, du burde nok afskaffe søndag og i stedet indføre en mere fleksibel dag, som man selv kunne disponere over. Så kunne man kalde den ”fridag” og lægge den hvor man ville, og så kunne børnefamilierne måske få nogle ekstra, som man kunne kalde familie-plus-dage. Og singlerne kunne få nogle selvrealiseringsdage. Og så kunne alle lægge deres fridage, når det passede dem, så de ikke skulle føle sig så fastlåste og spændetrøjeagtige. Det ville selvfølgelig kræve, at institutioner og skoler blev mere agile (jeg elsker bare det ord) og omstillingsparate, men det ville også være sundt for dem, og måske kunne man indføre et indtjekningssystem over Aula, hvor man kunne give besked om, hvornår man kommer, og hvornår man holder fri, og det ville også løse alle problemer med børn, der skal på skiferier og månedlange ture til Vietnam og Cambodia: ”Ole kommer ikke i uge 5, 6, 7, og vi afregner med 9 fridage, 2 familieplus, en påskeflex og en overført pinse fra sidste år.”


Det er jo faktisk genialt, Gud. Kan du ikke se det? Alle vil kunne gøre, hvad de har lyst til, når de har lyst til det, og ingen skal længere sige sætninger som ”det kan vi ikke om søndagen” eller ”vi kan kun komme til udlandet i sommerferien på grund af fars arbejde”.


Det er jo totalt win win det her, og hvis du er bange for, at afskaffelsen af søndag vil gøre det af med de sidste kirkegængere, så har jeg også en løsning på det. Du skal bare køre det som en online streamingtjeneste, for alle er efterhånden så trygge ved streaming, at det kun vil gøre oplevelsen bedre. Især for os børnefamilier. Kirken er jo ikke just et mekka, eller hvad man siger, for små børn, og hvis vi streamer, kan vi holde pauser, når det bliver kedeligt og spole frem, til der kommer noget action.


Nej vent, nu har jeg det. Når du nu alligevel har magten til at ændre alt, så burde du overveje at gøre hele tilværelsen til en individuel streamingtjeneste. Så kunne man trykke pause, når der skete noget ubehageligt eller spole frem, hvis man var lige ved at kede sig. Det ville fandeme godt nok være smart (undskyld mit sprog). Tænk hvis du med nogle helt simple greb kunne fjerne alle ubehageligheder og alt det ufleksible ved at være et moderne menneske.


Hvis nogen kan gøre det, så er det dig.


Tak fordi du læste med og glædelig KristihimmelfartsferieHusk at der her på siden udkommer et indlæg om børneopdragelse hver fredag de næste 13 år. Det kan du læse mere om her. Husk også at du har mulighed for at købe min debatbog om børneopdragelse, som du finder her
0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page