top of page

#181 Fy for en boomer


Foto: Unsplash.com

Det her indlæg har jeg slet ikke kompetencerne til at skrive. Jeg ved simpelthen ikke nok. Eller forstår nok. For jeg har sat mig for at skrive om de unge i woke-generationen, og hvad gør man, når man ikke ved ret meget om et emne, men alligevel gerne vil kloge sig på det? Ja, man googler selvfølgelig det bedste, man har lært.


Jeg startede med ordet ”boomer”, som jeg har hørt adskillige gange og som vist nok betyder noget i stil med ”gammelt fjols”. Men der var ikke meget googlehjælp at hente. Der poppede noget op med babyboomgenerationen, som er mennesker født mellem 1946 og 1964, men det har jo ikke noget med emnet at gøre. En boomer kan sagtens være født senere, men jeg ved stadig ikke præcist, hvad betegnelsen dækker over, hvilket sikkert er et tegn på, at jeg selv er ved at udvikle mig til en. Hvis jeg ikke allerede er blevet det.


Nu jeg tænker over det, er jeg faktisk begyndt at opføre mig temmelig gammelmandsagtigt på det seneste. Jeg er begyndt at sige ”ah”, når jeg sætter mig i sofaen, ligesom jeg tænker over, hvor langt der egentlig er ned til skoene, når jeg skal binde snørebånd. Jeg taler også mere om vejret, end jeg nogensinde har gjort før, ligesom jeg bliver oprigtigt irriteret, når jeg ser unge mennesker, der kigger på deres telefoner i stedet for at tale med hinanden eller nyde en flot udsigt. Jeg må helt sikkert være blevet en boomer! Det er nok også derfor, at jeg ikke kender selv de mest basale termer og begreber, som knytter sig til woke-generationen.


Jeg forsøgte også at google ordet ”woke”, og det gik trods alt bedre: ”Woke er et identitetspolitisk begreb, der dækker over oplevet social og racemæssig uretfærdighed, og blev for alvor brugt aktivistisk i USA i forbindelse med Black Lives Matter bevægelsen.” Og det giver jo faktisk god mening - selv for en ny-udklækket boomer som mig. Nogle mennesker har oplevet social- og racemæssig uretfærdighed, og derfor har de besluttet sig for at forsøge at skabe forandring.Foto: Unsplash.com


Men har woke så også noget med Me Too at gøre? Og Sofie Linde? Hun havde oplevet uretfærdighed med sexisme og satte gang i en bevægelse, som skulle skabe forandring. Men måske er det noget andet? Når jeg googler Me Too, ser jeg umiddelbart ingen koblinger til det at være woke, men i mit boomerhoved hænger tingene sammen. Måske er det bare sådan, vi boomere er. Vi hører om en masse strømninger, og så blander vi det hele sammen i en stor forvirret omgang pærevælling?


Og hvad med de mange køn og LGBT+ personerne? Og normstormerne? Hænger det også sammen med det at være woke? Og klimaet? I mit overophedede boomerhoved er en woke person et ungt menneske, der er imod alle former for sexisme, social- og racemæssig uretfærdighed, som kæmper for retten til at identificere sig kønsmæssigt, som man har lyst og som kaster sig hovedkulds ind i klimakampen. Men måske er noget mere woke end andet? Måske er det afgørende at gå ind for social retfærdighed, mens klimakampen er mere perifer. Eller omvendt. Jeg aner det ikke, og ved heller ikke, hvordan jeg skal finde ud af det.


Jeg bliver også forvirret over, at wokepersonerne er så moralske. Jeg troede, der var meningen, at de gamle skulle være belærende og løfte pegefingre og sige sætninger som: ”Ungdommen må tage sig sammen og opføre sig ordentligt” eller ”det er bare som om, de unge slet ikke engagerer sig.” Men rollerne er på en underlig måde byttet om. Det er de woke typer, der siger ”sluk lyst, tal ordentligt og lad for fanden være med at ødelægge planeten”, mens boomerne er mere tag-nu-og-slap-af-og-så-er-det-vist-heller-ikke-værre-agtige. Men wokepersonerne har jo i den grad fat i den lange ende, når det handler om argumenterne, for det jo temmelig svært med stolthed i stemmen at sige, at man er racist, sexist, homofob, klimafornægter eller går ind for en høj grad af social uretfærdighed.


Så måske er det i virkeligheden formen, stilen, hastigheden og aggressiviteten, som er den virkelige udfordring. Jeg har det i hvert fald svært med, når woke personer føler sig krænkede, smider statuer i vandet, laver om i børnesange og giver isene nye navne. Men omvendt har de jo ret i, at det er noget rod, hver gang et menneske føler sig trådt på eller chikaneret.


Pyha, det er svært at forholde sig til det her, og jeg kan mærke, at mit boomerhoved er ved at eksplodere. Men jeg tror, jeg ved, hvad jeg vil gøre ved det. Jeg vil arbejde på at udvikle nogle store boomer-ører, og så vil jeg som udgangspunkt give wokepersonerne ret, når de taler (også når jeg ikke synes, de har det).


For vi var vel i virkeligheden først rigtig fucked, hvis de unge mennesker kun gad at se reality-tv og købe aktier og ikke orkede at sætte sig ind i samfundsforhold og kæmpe for en bedre verden. Og så pyt med, at de bliver lidt skingre og overmoraliserende. For det er jo også bare et faktum, at det er dem, der skal overtage planeten fra os andre, og så er det vel egentlig fair nok, at de vil definere fremtidens grænser, normer og strukturer- på deres egen måde.


Ps. Jeg har i øvrigt lovet mig selv at vende tilbage til dette emne, når mine unger er blevet lidt større, og jeg for alvor er blevet det, man kan kalde en frontlinjeboomer.


Tak fordi du læste med.
Husk at der her på siden udkommer et indlæg om børneopdragelse hver fredag de næste 13 år. Det kan du læse mere om her. Husk også at du har mulighed for at købe min debatbog om børneopdragelse, som du finder her
0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


bottom of page