#265 Måske burde vi indføre højskolepligt?
top of page

#265 Måske burde vi indføre højskolepligt?


Foto: Unsplash.com

Nu er det ikke så tit, at jeg bruger tid på at rose Lars Løkke Rasmussen, ja, faktisk har jeg en gang fået Josefine Najbjerg Hansen til at tegne denne tegning af ham som kæmpebaby, da han under coronakrisen råbte og skreg og skabte rørte vande, mens alle andre var enige om at holde sammen ved at holde afstand og spritte hænder og alt det der, som de fleste af os efterhånden lykkeligvis har glemt.



Tegning: Josefine Najbjerg Hansen


Men selv blind høne kan finde korn, og for en rum tid siden hørte jeg Lars Løkke fremsige en hjemmebrygget ide, der var så god, at den fortjener at blive nævnt her. Det er ideen om, at alle unge skal på en slags dannelsesophold, når de fylder 18 og jeg er sikker på, at Lars Løkke tænker det som en slags soldatertid med fokus på disciplin og rengøring og den slags, og da især nu hvor der er så meget tale om længere og mere værnepligt. Eller at han tænker, at de unge skal ud og arbejde og lære at stå tidligt op og passe sine pligter, for Løkke er jo inkarnationen af sætningen ”det skal kunne betale sig at arbejde” og tilhører den voksende gruppe af politikere, der synes at have fået arbejde på hjerne.


Men jeg synes egentlig bare, at man skal sende dem på højskole. Tænk hvis alle i 18 års fødselsdagsgave fik foræret et højskoleophold, hvor de skulle tilbringe 6 måneder med en masse andre unge, som de ikke havde andet tilfælles med, end at de var lige gamle.  


Tænk over, hvor mange overraskende kærestepar, der kunne dannes på tværs af sociale, geografiske og kulturelle skel. Og venskaber. Og overskridelser af barrierer. Og nye tanker og ny energi og måske endda nye ideer skabt i en ungdommelig og optimistisk ånd, hvor det ikke handler om karakterer, fremdrift og dygtiggørelse til fremtidige uddannelses- og karrierevalg.


Tænk hvis vi, Grundtvigs, Pios og Brandes efterkommere besluttede os for at tvangsfodre vores ny-voksne medborgere med fortællinger, folkeoplysning, litteratur og sange fra højskolesangbogen. Tænk hvis vi turde insistere på, at et ungdomsliv også skal være sjovt og givende, og tænk hvis vi turde sætte kæmpestore oplevelser til unge mennesker i system, så det ikke kun var dem fra hjem med store bogreoler, der fik de allerstørste oplevelser.


Måske ville man så rent faktisk få taget livtag med noget af den forfærdelige mistrivsel, som kendetegner de yngre generationer. Måske ville man give de unge noget at glæde sig til. Og se frem til. Og måske ville det på sigt føre til mindre kriminalitet og et mindre træk på sundhedsvæsenet, hvis de unge mærkede varmen og betydningen af at være en del af forpligtende fællesskaber og måske blev bedre i stand til at skabe mening i deres egne liv. For det er jo det højskolerne er så gode til. Hvor tit har man ikke hørt mennesker beskrive deres højskoletid som den bedste tid i deres liv. Og talt med folk, der netop på højskolen fandt ud af, hvad de skulle bruge deres tilværelse til.


Og derfor er det også så ærgerligt, at der er så mange højskoler, der står halvtomme i disse år på grund af små ungdomsårgange og høj inflation, når så mange unge ville have godt af at komme der.


Og jeg ved da godt, at det ville koste samfundet nogle skejser. Bevar mig vel. Men jeg ved også, at vi har masser af penge, når det pludselig kommer en pandemi eller en krig i Europa, eller noget andet, der ikke kan vente til i morgen. Og måske er tiden kommet til, vi skal investere massivt i vores unges mentale helbred, hvis vi skal sikre den optimisme, skaberkraft og iderigdom, som vi skal leve af i de kommende årtier.


Derfor kunne højskolepligt være en god ide. Faktisk så god, at Lars Løkke Rasmussen også har fundet på noget lignende.


Tak fordi du læste med.



Husk at der her på siden udkommer et indlæg om børneopdragelse hver fredag de næste 12 år. Det kan du læse mere om her. Husk også at du har mulighed for at købe min debatbog om børneopdragelse, som du finder her




0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page