top of page

#234 Er dit barn en Vingegaard eller en Skjelmose?


Foto: Unsplash.com

Kan I huske dengang i startnullerne, da der skulle laves personlighedstests og medarbejderprofiler i ét væk. Så kunne man ende med at blive en Fiat, Skoda, ugle eller Skt. Bernhardshund. Og når man fik resultaterne, sagde man typisk noget i stil med: ”Det er sgu meget godt set, passer faktisk helt perfekt på mig”.


Nå, men grunden til at jeg kom til at tænke på dét, var, at jeg forleden så en etape i Spanien rundt, og for de af jer, der ikke jævnligt ser cykelløb, kan jeg fortælle, at det er det pænt kedeligt, når det ikke er Tour de France (altså hvis man ikke er gigacykelnørd) men det har til gengæld den fordel, at hjernen kommer i en underlig afslappet tilstand, hvor den ene tanke tager den næste, fordi det ganske enkelt er umuligt at fokusere i længere tid på en flok ryttere, der ikke bestiller andet end at træde i pedalerne, mens der samtidig kører en meditativ beroligende helikopterlyd i baggrunden.


Her følger et uddrag af mine tanker på en halvflad etape et sted i Nordspanien:


Hold kæft det er rart at ligge her og stene. Ligesom i sommer. Åh ja, sommer. Nu er den slut for denne gang, men den vender tilbage. Ligesom Tour de France. Gud hvor jeg bare elsker Tour de France. Lyden, stemningen, kommenteringen, løbet, men også personlighederne. Vi har sgu nogle ret fede personligheder i dansk cykling i disse år. Og nu har vi åbenbart også en, der hedder Kron, underligt efternavn, men hvis han er god nok til at vinde etaper i Spanien, skal vi nok også til at lære ham at kende.


Ej, tænk hvis der fandtes en personlighedstest, hvor man kunne finde ud af, hvem man mindede mest om. Er jeg en Vingegaard eller en Mads P.? Eller endnu bedre: Tænk hvis man lavede en skole. Eller en opdragelsesfilosofi baseret på cykelryttere. Det kunne fandeme være sjovt.


Savner du også inspiration til din børneopdragelse, så meld dig Vingegaardkurset i uge 47, hvor du lærer at opdrage med få ord og finder ud af, hvordan du giver dit barn lyst til at arbejde på en fiskefabrik og udføre vedvarende rutineprægede opgaver. Eller Mads P for begyndere: Hvis du gerne vil have et barn med gang i den, så meld dig til Mads P. kurset, hvor der er fart over feltet, og en masse kvikke bemærkninger og joviale klap på skulderen. Eller Christopher Juul aftenskolen: Hvis du gerne vil have et tænksomt barn, der aldrig vinder noget. Eller Skjelmose: Hvis du vil have en blanding af Vingegaard, Maps P. og Christopher Juul - temmelig stor rabat netop nu.


Egentlig sjovt, at jeg ligger her og opfinder skoler og opdragelsesretninger. Er jeg mon ved at blive så miljøskadet af mit arbejde og min børneopdragelseshjemmeside, at jeg ikke længere er i stand til at koncentrere mig om at ligge og se cykelløb. Eller er det fordi jeg for nyligt læste ”Sportshjerte” af Daniel Dencik, hvor han skriver om cykelrytteres personligheder (fremragende bog i øvrigt, hvor jeg blandt andet lærte, at mange ryttere godt kan lide katte på grund af deres enspændernatur). Eller er det, fordi jeg befinder mig i Løvens-Hule-tidsalderen, hvor alt helst skal blive til koncepter og formater og kommercialiseres og skaleres op og blive til en hjernedød jagt efter vækst og flere penge.


Eller er det, fordi jeg selv er en særlig personlighedstype. Jeg kan huske, at jeg en gang fik taget en test, hvor det viste sig, at jeg var ugle. Og det passer jo meget godt med, at jeg ligger her på sofaen og filosoferer, for uglen er en meget tænksom profil, og meget original, og faktisk tror jeg, at ville kunne ligge her hele dagen og gruble og overveje og analysere, for ligeså gode ugler er til at tænke, ligeså langsomme er vi til at handle. Og jeg vil næsten tro, at hvis jeg var cykelrytter, ville jeg være som Christopher Juul tilsat en lille smule Skjelmose, men sådan er det jo så meget…og nu kan jeg se, at rytterne bevæger sig ind på de sidste ti kilometer og Jumbo Visma drengene sætter sig frem, og så ved man, der sker noget.


For sådan er det nemlig med Vingegaard. Han siger ikke så meget, men til gengæld handler han. Jeg er sikker på, at han ville være Volvo eller noget andet respektindgydende, hvis han fik lavet en personlighedstest. Men det ville han nok aldrig få. Han ville sige, at det var noget pjat. Han er nok mere sådan en, der tager en skefuld fiskeolie, siger farvel til Frida og Trine og tager ud og vinder nogle cykelløb. Og det jo sådan set også meget fint.

For det er jo kun på grund af hans evne til at tage ud og vinde cykelløb, at vi ugler kan retfærdiggøre at ligge på sofaen i timevis og se fjernsyn, mens vi grubler over tilværelsen….


Tak fordi du læste med.


Husk at der her på siden udkommer et indlæg om børneopdragelse hver fredag de næste 12 år. Det kan du læse mere om her. Husk også at du har mulighed for at købe min debatbog om børneopdragelse, som du finder her
0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page