top of page

#6 Politisk guide

Opdateret: 13. maj 2019

Som børneopdragelsesblogejer ser jeg det som min pligt at lave folkeoplysning i forbindelse med det forestående folketingsvalg. Og selvom valg i Danmark bliver afgjort af flygtningespørgsmål og luftige tanker om pension, mener jeg også, det er vigtigt at vi forholder os til, hvem vi vil stemme på, hvis vi gerne vil fremstå som gode opdragere.


Derfor har jeg udarbejdet en guide (i børneopdragelsesverdenen er vi vilde med guides) med titlen: "Hvad man bør sige, at man stemmer på, hvis man gerne vil fremstå som den perfekte opdrager". Og lad det være sagt med det samme. Det har ikke været nogen nem opgave. Der er simpelthen så mange faktorer, man bør forholde sig til, når man skal behandle et emne så komplekst som dette: Forskelle mellem mænd og kvinder, landsdele, land og by, uddannelsesforhold og meget mere. Ligegyldigt hvordan man vender og drejer det, vil en guide næsten altid fremstå farvet og enormt generaliserende. Og her er denne guide bestemt ingen undtagelse.


Faktisk er denne guide særligt overfladisk, fordi den er renset for alle former for videnskabelig redelighed og statistisk belæg. Alle ytringer i guiden er baseret på mine personlige følelser, holdninger, fordomme og tilfældige påfund. Det er dermed meget usikkert, om du kan bruge den til noget, men i en verden, hvor fake news og følelser-frem-for-viden synes at trives, kan det bestemt heller ikke udelukkes. Så her er den altså. Guiden med titlen:


Hvad man bør sige, at man stemmer på, hvis man gerne vil fremstå som den perfekte opdrager


A Socialdemokratiet er et parti, der ændrer holdninger løbende og som derfor har haft en del gode mærkesager, når det kommer til børn og børneopdragelse. Det kan derfor aldrig gå helt galt for dig, hvis du siger til andre, at du stemmer socialdemokratisk. Der er dog næppe heller nogen, der vil se dig som den perfekte opdrager, alene fordi du stemmer liste A. Du bliver formentlig nødt til at begrunde det med, at du for eksempel tror på Mette Frederiksen, når hun siger, at hun vil være børnenes minister- og der kan du sagtens komme ud for, at nogen vil opfatte dig som mere end almindeligt naiv. Men overordnet set et ret sikkert valg.


B De radikale er et parti, der en gang havde indflydelse, og som derfor også har haft indflydelse på opdragelsespolitikken- ikke mindst skolepolitikken. Hvis du bor i en storby, ryger blå kings og går på café, kan det sagtens være en mulighed at sige, du stemmer radikalt, og der vil med stor sandsynlighed være nogen, der kigger anerkendende op fra deres cortado og tænker, at du er en forælder med hjertet på rette sted. Men du kan også risikere, at der er nogle, der bærer nag efter tiden i Thorning regeringen og betragter dig som liberal i fåreklæder, der kan finde på at skære ned i kernevelfærden for noget så goldt og kynisk som at få kassen til at stemme. Hvis du befinder dig blandt ældre Politiken læsere vil en udmelding om en radikal stemme typisk vække begejstring, og de vil straks tilkendegive, at de kender navne som Jelved og Ole Vig Jensen og fortælle om deres ukuelige bestræbelser på at ”radikalisere” folkeskolen i 90’erne. Det er ikke utænkeligt, at disse typer vil betragte dig som den perfekte opdrager, alene fordi du siger, at du sætter din stemme på liste B.


C Det konservative folkeparti er blevet et mikroskopisk nicheparti, og det har de selv en anelse svært ved af forstå. Derfor puster de sig tit op og prøver at fremstå klare og tydelige, og det er der i opdragelsesverdenen i nogle kredse forståelse for. Der er for eksempel en del mænd, der synes, at Søren Pape er en god gammeldags streng og retfærdig far-type, og at det er sådan en som ham, der skal til, hvis man skal have en teenager til at komme hjem til aftalt tid. Der er også andre, der synes, at Mai Mercado er en supersød og forstående mor-type, der godt kan lide børn på sådan en fin og borgerlig facon, hvor der er plads til både barn og familie. I øvrigt er de konservative de sidste, der holder fast i tydelig mande- og kvindeadfærd. Den strenge far og den bløde mor. Der vil bestemt findes mennesker, der vil opfatte dig som den perfekte opdrager, når du siger, du stemmer konservativt- særligt i Nordsjælland og på Viborgegnen. Men du vil også kunne møde folk, der vil opfatte dig som gammeldags. Som en, der går ind for tankpasserpædagogik, sort skole og lektor Blomme-metoder.


D Nye borgerlige er et nyt parti, hvilket navnet også antyder. Om de skal hedde gamle borgerlige i fremtiden er ikke til at sige, men måske vurderer de selv, at de ikke bliver så gamle. I forhold til børneopdragelse, bør man holde kortene tæt til kroppen, hvis man overvejer at stemme på Nye Borgerlige. De bliver entydigt forbundet med en hård kurs mod flygtninge, og selvom det i visse miljøer anskues som en heltebedrift i forhold til børnenes fremtid, vil du i de fleste opdragelseskredse, blive opfattet som en racistisk individualist, der ikke kan lide børn- og dermed altså temmelig langt fra den perfekte opdrager.


E Klaus Riskær Petersen er et parti, men det er også en mand. Og hvis du siger, at du stemmer på ham, tænker folk ikke som udgangspunkt på dine opdragelsesevner. De tænker mere, at du er en smule skør. Og så tænker de, at han da vist ikke en særlig god far med alle de børn han har med forskellige kvinder rundt omkring- selvom det dog er formildende, at han nævner dem så tit (altså børnene).


F Sf er et fjällrävsparti, og dermed et parti, der er god mod børn og dyr. Det er således ret sandsynligt, at folk vil tænke, at du går meget op i dine børn, hvis du siger, at du stemmer SF. Om de vil se dig som den perfekte opdrager er ikke sikkert, men heller ikke usandsynligt. SF er et konservativt og meget sikkert valg, hvis du gerne vil fremstå som en blød og harmløs opdragertype, der sætter dine børn over alt andet.


I Liberal Alliance hed en gang Ny alliance og består primært af mænd, der en gang var medlem af andre partier og sportsgrene og som gjorde sig umage for at sige, at de var stålsatte og kompromisløse og aldrig ville i regering. Der er ingen, der forbinder Liberal Alliance med børneopdragelse, og hvis du siger, du stemmer liste I, vil de fleste tænke, at du kun går op i penge (selvom de dog har en rimelig holdningsstærk undervisningsminister). Topskattelettelser, kuglestødere og nedsættelse af registreringsafgifter harmonerer bare ikke særlig godt med bløde værdier, og derfor er liberal alliance naturligvis et no-go, hvis du sidder til et middagsselskab og gerne vil opfattes som den perfekte opdrager.


K Hvis du siger, at du stemmer på Kristendemokraterne, vil folk synes, at du er fornuftig – hvis du bor i Ringkøbing eller Skjern. Ellers vil de tænke, det er underligt. Og i forhold til børneopdragelse vil mange tro, at du er en fundamentalistisk kristen, der vil give dine børn en opvækst med bibellæsning, streng dressur og tvangsgudstjenester om søndagen. Der vil dog også findes ældre medborgere, der vil lægge hovedet på sned (ja, sådan sagde man en gang) og begynde at tale om, at Jann Sjursen var en god formand, der havde hjertet på rette sted.


O Der findes bestemt landsdele, hvor folk vil synes, det er sympatisk, at du stemmer dansk folkeparti, fordi du ønsker en tryg og rolig barndom for dine børn. I disse landsdele kan du endda sige det helt åbent og høste anerkendelse på det. Andre steder, særligt i storbyerne, vil folk have sværere ved at forstå det. Og de vil ikke forbinde dit stemmevalg med noget, der har med børn at gøre, ligegyldigt hvad du siger. Flæskesteg i daginstitutioner og tørklædeforskrækkelse høster ikke synderlig anerkendelse i de fleste børneopdragerkredse.


P Stram Kurs. Schyyy…


V Venstre er ligesom Socialdemokratiet et parti, der kan mene lidt af hvert alt efter afstanden til ministerbilerne, og lige for tiden er det ikke et parti, man forbinder med børneopdragelse. Hvis du siger, du stemmer Venstre, vil mange mennesker tænke, at du går mere op i karakterer og test, end almen dannelse og fællessang. Selvom Venstre tidligere har siddet på både høj- og friskolerne, er det ikke længere et parti, man forbinder med noget visionært i forhold til børneopdragelse. Hvis bare børnene kan lære at læse og skrive, skal det nok gå. Og måske skal skoledagene alligevel være lidt kortere. Og kan vi så ikke nok begynde at tale om økonomi igen?


Ø Så er der Enhedslisten. På den ene side er Enhedslisten et sikkert valg, fordi de går ind for bedre normeringer i daginstitutioner, færre børn i klasserne og har Johanne og Skipper, som er søde piger og glade for børn. På den anden side er der også suspekte typer som Frank Åen og Per Clausen, der er gamle kommunister, og derfor umuligt kan være gode for børn. Der vil være mennesker, særligt i København, der vil opfatte dig som en progressiv og klimavenlig forælder, mens der vil være landsdele i Jylland, hvor det nærmest kan føre til eksklusion af mødre-gruppen at sige, at du stemmer på den yderste venstrefløj. Det er således et parti, der deler vandende, og du skal være meget opmærksom på hvor og hvornår, du bekender din røde kulør.


Å Ja, Alternativet er alternativt og fyldt med gak og løjer. De er vilde med klima og dyr og børn og andet levende, vil afskaffe eksamener og have entreprenørskab på skoleskemaet. Men de fester også voldsomt, indsamler penisbilleder og arbejder uden rutiner og fast struktur, som vi ved er afgørende for børns trivsel. Og selvom Uffe ligner en venlig bedstefar, er Alternativet ikke længere et helt så hyggeligt alternativ i en børneopdragelsesoptik, som det ville have været tidligere. Det er ikke uden risiko at indrømme, at du sætter dit kryds ved liste Å, hvis du gerne vil opfattes som andet end en grøn forælder.


Godt valg!!


0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


bottom of page