top of page

#215 God bedring, Onkel Reje-Hvorfor er der et billede af Onkel Reje?


-Det er, fordi han er blevet syg.


Det var min yngste søn, der kiggede mig over skulderen, da jeg sad og læste i min avis, og jeg forklarede ham ikke andet. Hvad skulle jeg sige? Jo, nu skal du høre sønnike. Det drejer sig om nogle konspirationsteoretikere og plim plim typer, der har besluttet sig for at køre en hetz mod Onkel Reje på de sociale medier. Og hvis du ikke ved, hvad konspirationsteoretikere er, kan jeg fortælle dig, at det er nogle, der pludselig er kommet mange af, som man så første gang under coronaen, hvor de sagde, at der ikke fandtes en virus, og at det hele var noget, myndighederne fandt på for at kontrollere befolkningen. Og så forsøgte de at bilde os ind, at vaccinerne var farlige, at de smittede og jeg ved ikke hvad. Formentlig en strømning fra USA, der er nået til Danmark, efter dengang ham den skrupskøre Donald Trump var præsident.


Og det kan godt være svært at hitte rede i deres verdensbillede. For hvis de synes, at det er noget rod, at politikerne forsøger at kontrollere befolkningerne, burde de i virkeligheden hylde onkel Reje. For han er da om nogen en frihedskæmper. Onkel Rejes projekt, som jeg ser det, handler om frisættelse og retten til at være præcis, som man er. Og at der skal være plads til alt det grimme. Det u-perfekte. Han er lille tyk mand, der bander, og prutter og går i underligt tøj, og han er gravid i en af serierne, satanist i en anden, og hele tiden finder han på udtryk, der gør op med idealerne om, at alting skal være så pænt og velfriseret. Der skal være plads til de grimme, de bøvsende, de pruttende, ja, selv systemkritikerne og konspirationsteoretikerne.


Og jeg kan da sagtens sætte mig ind i, at nogle synes, at karakteren Onkel Reje er ulækker og uhumsk og derfor siger ting som ”behøver han virkelig bande så meget?” og ”hvorfor skal det være så beskidt?”, men jeg forstår ikke, at man kan slå sig så meget på ham, at man føler behov for at angribe ham. Nærmest som om han var en virkelig person. Det svarer til at angribe Julemanden eller Bamse og Kylling, og det er jo det rene idioti. De burde da i det mindste nøjes med at rette skytset mod Danmarks Radio eller dem, som booker ham og har gjort ham til en af landets mest populære børneskikkelser. Men de føler sikkert en stærk trang til at sende et budskab til alle de andre forargede tastaturkrigere og mørkemænd derude bag skærmene.


Hvor er det bare kujonagtigt at gå til angreb på mennesker på den måde. Fra sofaen, med gardinerne trukket ned, hvor man rigtig kan få afløb for sin galde og indre svinehund uden at se offeret i øjnene. I øvrigt præcis samme indre ulækkerhed, som Onkel Reje forsøger at trække frem i lyset i sit arbejde. Og måske er det derfor, de har så svært ved at rumme ham. Fordi han viser alt det ulækre, som findes inde i os alle sammen, men som mange af os prøver at pakke væk og feje ned under gulvtæppet, fordi verden ville være et meget dejligere sted, hvis der kun fandtes prinser og prinsesser, hvis lort duftede af roser, og hvis vi alle sammen kunne spise sundt, lade være med at svede og have de rigtige værdier.


Men sådan er verden bare ikke. Verden er en omgang pærevælling af godt og ondt, og vi indeholder alle sammen en masse af det hele, og som Onkel Reje sagde, da jeg interviewede ham i forbindelse med min børneopdragelsesdag for et par år siden, og spurgte ham, hvem han holdt med i fodbold: ”Jeg holder med taberne.”


Sådan er han nemlig, Onkel Reje. Han er på de små, de svages, og de undertryktes side, og det er derfor, vi har sådan brug for ham i vores samfund.


God bedring, onkel Reje! Jeg håber snart, du vender tilbage. Grimmere end nogensinde.


Tak fordi du læste med.Hvis du vil læse mit interview med Onkel Reje, kan du gøre det her. Ellers skal du bare huske at der her på siden udkommer et indlæg om børneopdragelse hver fredag de næste 13 år. Det kan du læse mere om her. Husk også at du har mulighed for at købe min debatbog om børneopdragelse, som du finder her
0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Kommentare


bottom of page